Terug naar de homepagina
Alles wat je moet weten over een vervelende koortslip - Thumbnail

Alles wat je moet weten over een vervelende koortslip

De veroorzaker van een vervelende koortslip is het herpes simplex virus (HSV). Deze infectie kan zich manifesteren als blaasjes bij de neus, lip en mond, en zelfs over het hele gezicht. Ongeveer acht op de tien mensen zijn drager van het virus, maar slechts een klein percentage ontwikkelt daadwerkelijk een koortslip. De klachten en symptomen van een koortslip kunnen onder andere een kriebelend gevoel, pijnlijke zwelling en blaasjes gevuld met vocht omvatten. Een koortslip kan worden overgedragen door direct contact of het delen van bestek en glazen. Het genezen van een blaasje duurt gemiddeld één tot twee weken.

Is een koortslip gevaarlijk?

Hoewel een koortslip meestal vervelend is, kan het voor bepaalde groepen gevaarlijk zijn. Bij uitbreiding naar de ogen kan het hoornvlies blijvend beschadigd raken. Baby's, jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand lopen ook meer risico op ernstige gevolgen.

Triggers, voeding en meer

Factoren zoals verminderde weerstand, zonlicht en voeding kunnen een uitbraak van het virus triggeren. Aminozuren zoals arginine en lysine spelen een rol bij het ontstaan van een koortslip. Door de balans tussen deze aminozuren te reguleren, kan je invloed uitoefenen op het voorkomen van een koortslip. Voedingsmiddelen rijk aan lysine kunnen helpen een uitbraak te remmen, terwijl arginine-rijke voedingsmiddelen beter vermeden kunnen worden.

Koortslip en voeding

Supplementen met lysine kunnen ook preventief worden gebruikt om een koortslip te remmen. Daarnaast hebben zink en vitamine C anti-virale eigenschappen die de ernst en duur van een uitbraak kunnen verminderen. Algemene adviezen zoals het gebruik van sunblock, het vermijden van direct contact, en het uitkoken van handdoeken kunnen helpen de verspreiding van het virus te voorkomen.

Algemene adviezen

Naar de huisarts met een koortslip: baby's en kinderen onder de 6 jaar, mensen die vaak een koortslip hebben of kwetsbare personen met een verminderde weerstand. Vertel je tandarts altijd dat je bekend bent met het herpes simplex virus, zodat de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen. Een tandarts kan ook advies geven over voeding en supplementen ter voorkoming van een uitbraak.